Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

       

          Cu ocazia Rusaliilor, la pelerinajul închinat Sfintei Fecioare Maria organizat în  Șumuleu Ciuc sînt așteptate să participe peste o sută de mii de persoane, evenimentul fiind considerat ca cea mai mare manifestare de acest fel din estul Europei.

Potrivit programului făcut public de către organizatori, Ordinul Franciscan, el a debutat vineri seara prin oficierea liturghiei de deschidere a pelerinajului, urmată de o noapte de veghe și rugăciune în biserică.

Liturghiile încep sîmbătă la ora 7, iar procesiunea va porni la ora 10,30 din fața bisericii, în frunte cu mulțimea de preoți și cu Laborumul, steagul sfînt al Șumuleului, în formă de clopot și care cîntărește 25 de kilograme.

„Liturghia de Rusalii va fi oficiată în are liber, pe altarul aflat pe dealul Șumuleul Mic de către Nunțiul apostolic al Vaticanului la București, monseniorul Miguel Maury Buendia, iar predica va fi rostită de Veress Andras, episcopul Diecezei din Gyor, președintele Conferinței episcopale catolice din Ungaria.

Potrivit organizatorilor, la eveniment va fi prezent şi Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma.“

„La pelerinaj nu vor fi rostite discursuri, nu se trimit invitații, iar organizatorii precizează, în fiecare an, că oricine este binevenit în calitate de pelerin.“

„Motto-ul din acest an al pelerinajului este un mesaj scris pe o cruce de piatră din fața capelei Salvator, aflată în preajma locului pelerinajului: «Păstrează-ne în credința sfîntă a strămoșilor noștri»“. (Sursa: https://www.punctul.ro/presedintele-ungariei-asteptat-la-pelerinajul-de-la-sumuleu-ciuc/)

Sosiți pe aceste meleaguri în secolul al XV-lea, călugării franciscani au construit între 1442 și 1448 o mănăstire și o biserică. Actuala mănăstire a fost ridicată între 1733-1779, iar biserica între 1804-1876 pe temelia celor vechi. Biserica adăpostește Statuia Maicii Domnului cu pruncul în brațe (sec.XVI), o statuie din lemn de tei aurit (227 cm) așezată pe altarul principal.

În vîrful muntelui se află Capela Salvator, cu tavan casetat, construită în amintirea victoriei pe care Ioan de Hunedoara a repurtat-o asupra turcilor conduși de Mahomed al II-lea în asediul Belgradului din 4-23 iulie 1456.

Inițial pelerinajul a avut ca obiect strîngerea de fonduri pentru terminarea construcției bisericii franciscane, acțiune aprobată de papa Eugeniu al IV-lea în anul 1444.(Surse: http://www.welcometoromania.ro/Miercurea_Ciuc/Miercurea_Ciuc_Csiksomlyoi_bucsu_r.htm; http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Iancu_de_Hunedoara)

Ulterior pelerinajul s-a datorat victoriei dobîndite de secui în 1567 „cînd principele Transilvaniei Ioan Sigismund a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, dar aceştia s-au împotrivit. Ei s-au adunat la Şumuleu sub conducerea preotului István din Joseni şi au plecat să se lupte cu armata mult mai numeroasă a principelui, timp în care bătrînii, femeile şi copiii s-au rugat pentru apărarea credinţei la statuia Fecioarei Maria. În ciuda faptului că erau inferiori din punct de vedere numeric, secuii au reuşit să înfrîngă armata principelui şi s-au întors la Şumuleu purtînd în mîini steaguri împodobite cu crengi de mesteacăn, pentru a-i mulţumi Sfintei Fecioare pentru minunea făcută.“ (Sursa: https://www.punctul.ro/presedintele-ungariei-asteptat-la-pelerinajul-de-la-sumuleu-ciuc/)

Copyright © 2013-2017 Revelații ale cerului

 

Posted on 3 iunie 2017, in Sfînta Fecioară Maria and tagged . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: