Anarhia – între judecata străzii și judecata magistraților activiști

        Pentru cine e cu adevărat interesat să vadă ce a ajuns cu adevărat Justiția română, avem posibilitatea în aceste zile să o vedem pe scena cu ochiul liber:

-magistrați care se opun procesului legislativ și atacă Parlamentul, deși în Constituție e scris negru pe alb că „magistrații se supun legii“ și avem decizii ale CCR care spun că magistrații nu pot interveni în procesul legislativ;

-magistrați care ies în strada pentru a protesta împotriva unor legi care se dezbat în Parlament, deși magistrații nu au voie să facă grevă (ei spun că e protest nu grevă);

-judecători care ies cot la cot cu procurorii să protesteze împotriva puterii legislative, deși judecătorul nu ar avea voie să fie „tovarăș de arme“ cu avocatul său părțile din dosar;

-șefii parchetelor și ai CSM într-un război continuu cu clasa politică, deși ei sunt adevărații baroni ai României, cu salarii de 3-4 ori mai mari decît ale parlamentarilor.

Mai putem avea încredere în Magistratură?

Cum se comportă ea la vîrf și în anumite medii? PICCJ, DNA și CSM atacă furibund clasa politică. Ei nu vor legea răspunderii magistraților și pierderea privilegiilor. Nu a răspuns nici unul pînă acum pentru abuzurile sau incompetența din dosare, dar ei protestează împotriva a ceva ce nu s-a produs încă.

Se vede cu ochiul liber că cei care au ieșit în stradă sunt o minoritate față de cei 7000 de judecători și procurori din întreaga țară. Asta lasă speranța că majoritatea magistraților sunt oameni normali. Doar un om de rea-credință, în fața miilor de abuzuri care se comit anual, inclusiv împotriva magistraților care devin indezirabili în sistem, ar putea să mai susțină că nu e nevoie de o lege eficace a răspunderii magistraților, pe care o vor peste 90% dintre romani.

Și totuși cîteva sute de judecători și procurori au ales să iasă în stradă. La un protest ridicol, descalificant, dar și revoltător, în care, în afară de guralivul Vasilică Danileț, care nu are simțul ridicolului și nu pierde nici o ocazie să se dea în stambă, nimeni nu a avut curajul să spună presei ce l-a mînat să iasă în strada într-un gest pe care îl calific nedemn de un judecător său procuror. Cică e „protest tăcut“.

Ce resorturi îi mișcă pe acești oameni?

Să fie din solidaritatea de breaslă? Mă îndoiesc, că altfel nu ai accepta să ieși la chemarea unui Danileț sau a tristelor figuri de la așa-zisul forum al judecătorilor pe care doar dacă îi vezi cum arată, vorbesc și gîndesc, te ia cu rîsu-plînsu’.

Să fie că unii securiști din sistem au sunat mobilizarea? Dacă sunt cîțiva înrolați în sistem, și nu mă îndoiesc de asta, sunt prea puțini ca să aibă un impact cît de cît serios. Și de regulă ăștia sunt prin definiție discreți.

Să fie pentru că o duc așa rău magistrații? Nici vorba. O duc boierește la propriu. Fraților, judecătorii și procurorii mai ales, au cele mai mari salarii, de departe, cam 20.000 lei, lunar în medie. Unii sar de 30.000 lei. Au case de la stat, asigurări de sănătate de prima clasă, facilitați la concedii (bașca 45 de zile anual), condiții ultradecente de muncă și, în afara de o încărcătură mai mare de dosare (nu la toți, ci doar la unii) e trai pe vătrai.

Să fie din cauza fricii că pot răspunde pentru erorile judiciare? Asta cred cu toata convingerea. Și faptul că sunt foarte puțini cei care au ales să abdice de la prestanța magistratului și să protesteze pentru nimic concret sau nimic pe care să aibă curajul să îl recunoască, demonstrează că cei care nu știu carte sau calcă strîmb sunt puțini, foarte puțini.

Un magistrat în adevăratul sens al cuvîntului nu iese în stradă! Nu atacă o altă putere a statului! Cînd te pretezi la asemenea manifestări te poți compromite pe viață ca imagine. Dacă nu ai fabricat dosare și nu ai nenorocit oameni de ce ți-ar fi frică? Cine știe carte și se respectă nu are de ce să se teamă de răspundere.

Un magistrat trebuie să fie imparțial și independent. El nu poate să fie activist, adică să se situeze într-o tabără sau alta indiferent ce hram ar avea respectiva tabără: politica, de credința, economică, socială etc. Altfel nu poate ridica pretenția să judece.

Ce să gîndim noi cînd îi vedem pe acești magistrați care zic ei că „protestează“? Să mai avem încredere în ei?

Cum își permit să pună presiune pe Parlament, ai cărui aleși au fost votați de noi cetățenii???

Cum își permit să atribuie epitete murdare politicienilor și muncii lor. Dar dacă ne-am apuca și noi să le „apreciem“ munca?

Ce diferență mai e între judecata străzii și judecata magistraților activiști? Înseamnă că dacă justițiabilii vor în majoritatea lor legea răspunderii magistraților și au ghinionul să ajungă să fie judecați de acești magistrați-activiști sunt nenorociți cu hotărîri judecătorești de pedeapsă?

Ați luat-o razna complet! Vai de viitorul Magistraturii dacă va ajunge să fie cotropită de magistrați #rezist!

PS – Magistrații nu au voie să protesteze împotriva legilor în stradă. Dacă au nemulțumiri și le pot exprima organizat, prin organele lor reprezentative. Prin CSM unde și-au votat aleșii. CSM a fost consultat și a dat avizul negativ cu 9-8. Mai departe Parlamentul face legea! Dacă unora nu le convine legea, să plece, dar să nu iasă în strada. Pentru că nouă cetățenilor nu vrem să ne fie teamă că ne putem întîlni în parchete și instanțe cu asemenea activiști, care nu respectă legea, și care cred că legea o pot face ei pe stradă! Noi cetățenii care vă plătim salariile nu vrem să ne fie teama că am putea să ajungem să ne judece unii ca voi!

Articolul a apărut pe site-ul Lumea Justiției în 18 decembrie 2017 sub semnătura lui Răzvan Savaliuc.

Sursa: https://www.luju.ro/opinii/editorial/anarhia-intre-judecata-strazii-si-judecata-magistratilor-activisti

Posted on 20 decembrie 2017, in Justiție and tagged . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: