COVID-19 – instrument de manipulare

Institutul Național de Sănătate Publică a indicat în metodologia trimisă unităților medicale că infecția cu Covid-19 trebuie raportată drept cauză a decesului, chiar dacă medicii nu știu sigur dacă infecția cu noul virus a și cauzat moartea pacientului

După ce Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății a spus că în ceea ce privește bilanțul victimelor coronavirusului, „sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, acum vine o altă informație care să pună un mare semn de întrebare asupra datelor raportate de autorități.

Astfel, în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 28 aprilie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) scrie negru pe alb că „decesul unui pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de exemplu, cancer, afecțiuni hematologice etc.), și COVID-19 trebuie raportată ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, după cum a aflat Economica.

Informația trebuie pusă în contextul în care același INSP a raportat că peste 86% dintre oamenii care au murit din cauza Covid-19 aveau cel puțin o comorbiditate asociată: afecțiuni cardiovasculare, diabet, boli renale, pulmonare, neurologice, obezitate sau cancere.

Luni seara, la Antena 3, dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății a spus: „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și pînă la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vîrste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”.

Pînă acum, autoritățile au raportat 841 de victime ale Covid. Dacă din acestea s-ar scădea procentul de 80% indicat atît de secretarul de stat Horațiu Moldovan cît și de INSP ca avînd alte cauze, ar rezulta aproximativ 169 de victime.

Aricolul scris de Andrei Nicolae a apărut pe site-ul Activenews în 5 mai 2020.

Sursa: https://www.activenews.ro/stiri-sanatate/Institutul-National-de-Sanatate-Publica-a-indicat-in-metodologia-trimisa-unitatilor-medicale-ca-infectia-cu-Covid-19-trebuie-raportata-drept-cauza-a-decesului-chiar-daca-medicii-nu-stiu-sigur-daca-infectia-cu-noul-virus-a-si-cauzat-moartea-pacientului-161339

Aceeași problemă a fost abordată de către doctorul ieșean Răzvan Constantinescu, pe pagina sa de facebook în data de 4 mai 2020.

CODIFICĂRI CODALE

În urma controversei de ieri (link în primul comentariu), generate de articolul lui Mirel Curea, și pentru că bănuiam diferențe majore între diversele spitale, în funcție de profilul acestora, astăzi m-am informat suplimentar asupra mecanismelor de codificare și raportare a pacienților infectați cu SARS-COV-2 – foi de observație și certificate de deces.

Întîi de toate, să spun pe scurt cum este organizată în Iași activitatea medicală în perioada aceasta a epidemiei, organizare pentru care l-am lăudat recent, pe bună dreptate, pe managerul spitalului nostru, cel mai mare spital din întreaga Moldovă: în clinicile de profil (gastroenterologie, cardiologie etc.) nu se internează niciun pacient, indiferent de patologie, fără a fi testat; dacă totuși scapă vreunul (test fals negativ) și este ulterior, ca urmare a unei simptomatologii sugestive, dovedit pozitiv prin testare, el este transferat imediat la Boli Infecțioase, indiferent de patologie; una dintre clinicile de medicină internă a fost desemnată drept clinică-tampon: primește toate cazurile, indiferent de patologie, cu suspiciune înaltă de COVID-19 sau la care încă nu a venit încă rezultatul testării, dar necesită intervenție terapeutică neîntârziată; dacă vreunul dintre ei devine pozitiv la test, se transferă la Boli Infecțioase, iar cei care au două teste succesive negative sunt distribuiți către clinicile de specialitate conform patologiei.

Acum să luăm cazul unui pacient cu ciroză hepatică și encefalopatie hepato-portală (complicație frecvent cauzată sau agravată de o suprainfecție) care avansează spre comă hepatică și deces, fiind și pozitiv la testul pentru SARS-COV-2:

A. Dacă el este internat la gastroenterologie, pe foaia de observație NU poate fi trecut COVID-19 ca prim diagnostic (nefiind clinică de profil infecțios, cazul ar fi ”invalidat” de CAS) și nici drept cauză a morții (punctul a.) pe certificatul constatator de deces (va fi trecut la punctele b., c. sau d.); astfel, ordinea pe certificatul de deces ar fi: a. (cauza directă a morții) – COMĂ HEPATICĂ; b. (starea morbidă intermediară care a dus la punctul a.) – INSUFICIENȚĂ HEPATICĂ; c-d. (boala sau bolile care au declanșat stările înscrise la punctele b. și a. și care constituie cauzele determinante) – CIROZĂ HEPATICĂ; COVID-19. De remarcat faptul că un asemenea caz este total improbabil: ar fi putut apărea doar dacă ar fi ”scăpat” testului de la internare, ulterior, în IGH, ar fi dezvoltat o simptomatologie care a impus re-testarea, iar decesul s-ar fi produs imediat după testare, astfel încît nu am mai apucat să-l transferăm la Boli Infecțioase. Probabilitate aproape nulă.

B. Dacă pacientul a fost depistat cu SARS-COV-2 și deci a fost internat/transferat la Boli Infecțioase, decedînd acolo, atunci, atît pe foaia de observație, cît și pe certificatul de deces, va fi trecut ca prim diagnostic COVID-19 (!) indiferent de impactul suprainfecției asupra evoluției spre exitus. Adică, la ei, toți mor de COVID-19, indiferent de patologia asociată, uneori și în absența confirmării certe a infecției.

Și atunci am întrebat și eu colegii de la infecțioase: ”Dacă infecția care a agravat encefalopatia inducînd comă ar fi fost cea gripală, ori streptococică ori de altă natură, ați fi pus ca prim diagnostic sau la cauza directă a morții ”GRIPĂ” sau ”ERIZIPEL” sau ”PIELONEFRITĂ”?” Mi s-a răspuns: ”Nu, în niciun caz, dar acum așa sunt indicațiile pentru epidemia de coronavirus”. Ei, aici este aberația. Adică de ce este guvidul mai cu moț decât streptococul? Bună întrebare!

Așadar, domnule Curea, medicii nu falsifică certificatele de deces, ci sunt forțați să le completeze în mod incorect. S-a făcut lumină? Spuneți-le, vă rog, și specialiștilor de vîrf cu care vă consultați în cazul articolelor despre organizarea sanitară.

Sursa acestor anomalii este PROTOCOLUL SPECIFIC din 13 martie 2020 (privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus) care reglementează cîteva lucruri extrem de ciudate (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/223812…), mai ales dacă luăm în considerare și precocitatea emiterii actului:

1) ”autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat” (!)

2) conform celei de-a doua anomalii (extras foto mai jos), eu, care am stat în autoizolare între 24 martie și 7 aprilie, dacă făceam infarct de la cîte tîmpenii citeam ”pe net”, aș fi fost mort de coronavirus (!).

Acest articol ne arată că oglinda epidemiei este aburită de incompetență și/sau reavoință.

Sursa: https://www.facebook.com/razvan.constantinescu1

Adresa de facebook a blogului este: https://www.facebook.com/Revela%C8%9Bii-ale-cerului-1480498878917109/

 

 

Posted on 6 mai 2020, in Editorial. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: